Bent u ook zo’n fan van het programma ‘De rijdende rechter’? Kijkt u ook net als ik met kromme tenen en soms plaatsvervangende schaamte naar de buren, hun ruzies, de manier van communiceren en naar de wijze waarop rechter mr. Frank Visser tot een oplossing komt?

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik krijg na afloop van het programma niet het gevoel dat het conflict is opgelost. De keren dat ik het programma kijk zie ik mr. Visser een oplossing aandragen die gestoeld is op het Burgerlijk Wetboek en geldende jurisprudentie. Een oplossing waar vaak maar een van de partijen echt gelukkig van wordt. Niet voor niets volgen er na afloop felicitaties van de presentator voor de partij die gewonnen heeft.

Voor de duidelijkheid, ik pleit hier niet tegen ons juridisch stelsel, integendeel. Die beschouw ik nog steeds als een van de beste ter wereld, onafhankelijk en met een scheiding der machten. En ondanks dat vraag ik me af of de kandidaten van het programma, veelal buren van elkaar, ook denken dat het conflict de wereld uit is en alles weer normaal en goed is. En of ze echt denken dat ze weer als goede buren vreedzaam en zonder ruzie en gedoe naast elkaar kunnen leven.

Ik vraag het me in ieder geval wel af en ik schat zo maar in dat dit ook voor hen geldt. Maar ja, wat maakt het uit…. Er is spraakmakende televisie gemaakt en de kijkcijfers zijn goed. Ik kan er niets aan doen, maar ik kijk het programma toch anders dan u waarschijnlijk doet. Ik kijk het vooral vanuit mijn achtergrond als mediator, met een mediator bril op. En bedenk me dan hoe het conflict tussen de buren met de inzet van mediation zou zijn opgelost.

Stel dat niet mr. Visser tot een uitspraak komt, maar dat partijen aan tafel zitten bij een mediator, hoe zou het dan gegaan zijn? We zullen het nooit zeker weten, maar ik durf op die vraag wel een antwoord te geven. Ik denk dat in veel van de conflicten die in het programma aan de orde zijn gekomen mediation echt tot een oplossing had geleid en buren veel dichter bij elkaar had gebracht. Want mediation draagt niet alleen bij aan het realiseren van een oplossing die gedragen wordt door beide partijen, het legt ook een basis voor het herstel van de relatie. En als de relatie goed is, is de voedingsbodem voor conflicten schraler en zijn partijen veel beter in staat om eerder met elkaar in gesprek te gaan en het conflict uit de wereld te helpen. Daarbij helpt het dat in mediation op zoek gegaan wordt naar het verhaal achter het conflict en dat er daardoor begrip ontstaat bij partijen over hoe de ander in het conflict staat.

De rijdende mediator…… best een leuk format voor een televisieprogramma, vindt u niet?

Meer weten over mediation en de voordelen ervan of zoekt u een mediator? Kijk dan op mediation en neem vrijblijvend contact met mij op.