Binnenkort mag ik, Jan Tukkers, mijn 2-jarig jubileum vieren als zelfstandig ondernemer. En er liggen nog vele mooie jaren in het verschiet! Wat een geweldige mooie tijd is het geweest. Mooie en inspirerende opdrachten bij leuke opdrachtgevers. Ik heb nooit durven dromen dat het ZZP-schap mij zoveel energie zou geven. En daarbij voel ik me enorm verbonden met de organisatie en de mensen waar ik mee mag werken.

Wat bovenstaand betreft ervaar ik geen verschil met mijn periode in loondienst: als ZZP-er voel ik niet meer afstand dan als werknemer, in tegendeel soms. Vaak hoor ik om me heen dat juist het voordeel van ZZP-er zijn is, dat je vrij bent om je eigen keuzes te maken. Stoppen als je dat wilt, of als er een leukere opdracht voorbij komt om op die trein te springen. Ik moet zeggen dat het bij mij niet zo werkt. Het gevoel van weglopen, de organisatie en de mensen waar je mee werkt in de steek laten is vaak een sterkere emotie dan de aantrekkingskracht van een nieuwe uitdaging. Is dat erg? Ik vind van niet. Je moet altijd dicht bij jezelf blijven en hier voel ik me goed bij. En volgens mij mijn opdrachtgevers ook.

Ik kijk met vertrouwen en vol energie naar de komende jaren waar ik weer uitdagende opdrachten mag gaan doen, mooie mensen ga ontmoeten en het verschil ga proberen te maken in het verder helpen van organisaties op het gebied van HRM.