Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen. Ik geef toe…. ik ben een boekenwurm. Altijd al geweest, van kinds af aan. Ik verslond en verslind boeken, vooral thrillers en maatschappelijk georiënteerde boeken. Mijn boekenkast puilt uit en de plaatselijke bibliotheek is blij met mij als lid. Zo kwam ik een tijdje geleden in aanraking met het boek van Rutger Bregman: de meeste mensen deugen. Collega’s en vrienden spraken er lovend over, een musthave voor iedereen, maar zeker voor mensen die van interacties tussen mensen hun werk hebben gemaakt, zoals ik. Ik raad u het boek van harte aan!

Ik zal niet zeggen dat ik het boek in een keer heb uitgelezen, maar vlot was het wel. Het greep me vanaf het begin bij de keel en het heeft me niet meer losgelaten. Waarom vertel ik u dit? Omdat er relaties zijn te leggen tussen de bevindingen van Bregman en conflictbemiddeling. Conflicten tussen mensen zijn feitelijk vreemde dingen. Bregman neemt in zijn boek de stelling in dat de meeste mensen gericht zijn op harmonie en niet op conflict. Voor mij is niet zozeer de vraag, als we Bregman volgen, waarom er zoveel conflicten zijn tussen mensen, want dat zou inderdaad best wel eens mee kunnen vallen als je het in relatieve zin beschouwt. De mens is van nature conflict mijdend en zoekt de tegenstelling niet op. Veel meer de vraag is hoe het kan dat mensen niet goed in staat lijken te zijn om vanuit zichzelf conflicten met een ander op te lossen. Als de mens zo harmonieus ingesteld is, dan zouden ze geen mediators, bemiddelaars en rechters nodig moeten hebben toch? En toch lijkt de realiteit anders te zijn.

Er lijkt iets in ons wezen te zijn dat ons ervan weerhoudt een conflict met een ander uit de wereld te helpen. Ik merk dat ook in mijn werk als mediator en buurtbemiddelaar. Als je doorvraagt waarom mensen boos en geïrriteerd blijven zit dat veelal in zaken als trots (‘ik ben eraan begonnen en kan nu niet meer toegeven’), ego (‘ik ga niet toegeven, dan ga ik af ten opzichte van mijzelf en mijn omgeving’), angst (‘als ik toegeef dan blijf ik voor de ander altijd de zwakke schakel’) en macht (‘zij zijn begonnen, ik niet en zij moeten maar inbinden’). De kunst is om als mediator door deze blokkades heen te breken. Daar zijn meerdere interventiemogelijkheden voor die helpen. Een die goed werkt is zorgen dat partijen niet langer de standpunten van de ander zien maar vooral de belangen. Zien dat de ander net zo worstelt als jij en net zoveel last heeft van de zaak als jij. Dat de ander ook kampt met zorgen en zijn kwetsbaarheid laat zien. En als het lukt om deze blokkades opzij te schuiven zie je gebeuren wat Bregman in zijn boek beschrijft: diep van binnen willen we allemaal harmonieus en zonder conflict met anderen door het leven. Maar soms lukt dat niet en heb je even een beetje hulp nodig. En die hulp kan ik u bieden.

Meer weten? Neem dan gerust contact met mij op, telefonisch 06-12062526 of per mail info@tukkersmediationenadvies.nl.